érdekességek a világ minden tájáról: 4 izgalmas történet az italokról, és a disznóölés

Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 855 fő
  • Képek - 2358 db
  • Videók - 895 db
  • Blogbejegyzések - 362 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 40 db

Üdvözlettel,

Érdekességek a világból klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 855 fő
  • Képek - 2358 db
  • Videók - 895 db
  • Blogbejegyzések - 362 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 40 db

Üdvözlettel,

Érdekességek a világból klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 855 fő
  • Képek - 2358 db
  • Videók - 895 db
  • Blogbejegyzések - 362 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 40 db

Üdvözlettel,

Érdekességek a világból klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 855 fő
  • Képek - 2358 db
  • Videók - 895 db
  • Blogbejegyzések - 362 db
  • Fórumtémák - 33 db
  • Linkek - 40 db

Üdvözlettel,

Érdekességek a világból klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

4 izgalmas történet az italokról, és a disznóölés
(forrás: www.pálinkanet.com )

Állítólag a békák nem isznak. Sőt, a tudósok már alkoholt is találtak az űrben.
Érdekes dolgok ezek nem igaz? Álljon itt további négy kis történet az italokról (kivételesen most nem a pálinkáról), amelyeket az internetről “szemezgettünk”. Érdemes végig olvasni, mert a legmegdöbbentőbb a vége lesz, ami már nem is az italokról, hanem az italok tárolásárára szolgáló üvegekről, palackokról szól! Felkészültél? Akkor kellemes szórakozást hozzá!


1. Tudtad, hogy Nelson admirális holttestét brandy-ben szállították haza?


Horatio Nelson


1805. október 21-ét írunk. A Földközi-tengeri brit flotta parancsnoka Nelson admirális ezen a napon a Dél-spanyolországi Trafalgar-foktól nem messze szeli a vizeket 27 fős flottájával. Célja a 33 hajóból álló – francia, spanyol – flotta leigázása, akik épp a brit szigetek elfoglalására készülnek. A nem mindennapi jelentőségű csatát Nelson flottája nyeri – és ezzel az elkövetkező 100 évre meg is alapozzák az angolok a tengeri fölényüket – annak ellenére, hogy Nelson tengernagy bizony ebben a csatában életét vesztette, mégpedig egy lövedék találta el. Érdekesség, hogy a lövedéket, amely megölte, ma is a windsori Királyi Kastélyban őrzik.
A csata után a legénység feladata az volt, hogy a tengernagy holttestét valahogy hazaszállítsák Angliába. Mivel időben hosszú volt az út, azon törték a fejüket, hogy hogyan akadályozzák meg a test felbomlását. Azt találták ki, hogy a kapitány testét egy brandy-vel töltött hordóba helyezik, így védve meg a nemkívánatos biológiai folyamatok beindulásától. Született egy legenda is arról, hogy a tengerészek hazafele „megcsapolták” volna a hordó tartalmát, makarónit használva szívószálként. Ez azonban csak legenda maradt – szemtanúk állítják ugyanis, hogy Nelson „brandy”- vel töltött koporsója érintetlenül érkezett haza. Ennek ellenére az engedély nélküli italozást a brit tengerészek máig úgy hívják, hogy „Tapping the Admiral” (vagyis „csapra verjük a Tengernagyot”).


2. Tudtad, hogy egy üveg pezsgőben átlagosan 50 millió buborék található?


Raikkönen és a Mumm pezsgő


Igen, nem tévedés kb. ennyire becsülik a pezsgőben lévő buborékok számát. Érdekesség, hogy a pezsgő – amit manapság előszeretettel fogyasztunk különféle ünnepi eseményeken – annak idején „selejtnek” számított. Selejt volt azért, mert tulajdonképpen nem más, mint szénsavas bor. Párizstól nem messze Reims városánál elterülő lankás, békés tájon – ahol a francia királyok tucatjait koronázták meg – még mindig áll a templom, ahol ezt a különleges borféleséget “feltalálták”. Az emberiség szerencséjére ugyanis itt munkálkodott valamikor Dom Pierre Pérignon, akinek hála, számos sikeres és számtalan sikertelen kísérletének eredményeképpen forradalmasította a borászatot, és ő büszkélkedhet elsőként a mai pezsgőhöz hasonlatos ital készítésével.

3. Tudtad, hogy a Pepsi Cola neve annak idején Bradham itala volt (Brad’s drink)?


Caleb Bradham


1898-ban egy bizonyos Caleb Bradham nevű gyógyszerész az USA-beli Észak-Karolinából, a szénsavas víz, cukor, vanília, kóla olajok és mogyorók keverékéből készített italt. Ezt akkor még Bradham italának nevezték (Brad’s drink), ami később a Pepsi Cola nevet kapta. Öt évvel később ezt az italt, mint már a hivatalosan is bejegyzett terméket az emésztést elősegítő italként reklámozták az újságok. A Pepsi Cola fogyasztása rohamosan nőtt, túllépte Bradham gyártási lehetőségeit, ezért határozott úgy 1905-ben, hogy eladja az engedélyt egy palackozó üzemnek.
Tizenhét év siker következett, majd a cukorpiac válságba került. Mindez Bradham-et a vállalat eladására kényszerítette és 1931-ben Loft és Guth nevű cég vette át Bradham vállalkozását, akik édességek értékesítésével foglakoztak, és elhatározták, hogy ehhez a tevékenységükhöz kapcsolják még a Pepsi Cola forgalmazását. Ekkor jött létre a Pepsi Cola Company és ezzel együtt kezdetét vette a mai napig fennálló Pepsi ital.


4. És ha már kólánál tartunk – tudtad, hogy a kóla a színezékek nélkül zöld színű lenne?

Meglepődtél? A kólagyártó cégek nagy titka az íz, amitől kóla a kóla (akár a Coca, akár a Pepsiről van szó). Összetétele számunkra ismeretlen, csak sejteni lehet, hogy mennyi és milyen meglepetéseket tartogathat nekünk. A Coca-cola összetételét például egy atlantai bank széfjében őrzik. A színe egyébként a színezékek miatt fekete (vagy ki tudja milyen), enélkül bizony zöld színű ital lenne. Egészségedre!

És a végére jöjjön egy kis környezettudatosság – amin meg fogsz döbbenni…



Ha már italoknál tartunk, akkor beszéljünk azokról a palackokról is, amiben ezeket az italokat „tárolják” vagy töltik. Név szerint a pet-palack, az üveg és az alumínium doboz, amelyek ugyebár „tartalom” nélkül értéktelenek, vagyis szemétbe valók.
Na mármost, mint minden háztartási hulladéknak ezeknek is van lebomlási idejük (a lebomlási idő ugye azt jelenti, hogy a jó öreg természet a nap, a víz, a levegő és különféle, a talajban lévő sók és baktériumok segítségével az adott anyagot mennyi idő alatt bontja le az elemeire).
Csak győzd kivárni mindezt, ugyanis tudod, hogy mennyi idő alatt bontja le a “tárolóedényeket” a természet?
A leggyorsabban lebomló közülük az alumínium doboz, aminek a lebomlási ideje kb. 50-100 év (!).
Soknak tartod? Akkor olvass tovább, mert most jön a feketeleves…
Az üvegek lebomlási ideje – típustól függően 500.000-1.000.000 év (!!). Igen, ötszázezer és egymillió év között. Ha valamilyen csoda folytán kivárod ezt az időt, még akkor sem nyertél, hisz a „No.1”, vagyis a PET palack (vagyis pol-etilén-tereftalát) még hátravan…
A lebomlási idejéről nincsenek is pontos adatok csak becslések. Szerencsétlen PET palack lebomlási ideje ugyanis több idő, mint amennyi idős jelenleg a Földünk. Hivatalosan tehát a legjobb kifejezés az, hogy: „soha”! Soha nem bomlik le!
Gondold meg tehát, hogy ezután mit, hova dobsz!
És még egy dolog, ha már itt tartunk: ugye Te NEM pet palackban tárolod a pálinkádat? Ugye nem?


“Jön a disznó” avagy itt van a disznóölések ideje


A reggeli hűvös, csípős levegő csendjét halk léptek hangja szakította meg. „Mi lehet ez?” – gondolta magában, hisz ilyentájt még csend szokott uralkodni a ház körül. Halk nyikorgás hallatszik – mintha nyílna az ajtó – és több homályos emberi alak körvonalai látszódnak, ahogy behatolnak a nyughelyére. Néhány perc múlva egy kés villan, majd minden elhomályosul. Hamarosan már egy kiterített, élettelen test nyugszik az udvar közepén… Elkezdődött a szokásos éves disznóvágás.
Közeleg a tél, ilyenkor rengeteg disznó sorsa megpecsételődik, hisz ez az időszak a disznóölés szezonja. A disznóölésé, aminek elmaradhatatlan része a finom, roppanós kolbász mellett a házi pálinka is. Hadd kalauzoljunk most el a disznóölés világába és járjunk utána, hogy mióta örvendhetünk idehaza a disznóból készült finom csemegéknek. A cikk végén pedig megtudhatsz egy-két dolgot a véres hurka világcsúcsról is.
Azt már tudjuk, hogy őseink a vándorlásuk során is bőven ettek sertéshúst. Honfoglaló elődeink ugyanis a szalontai disznót hozták magukkal Keletről (sajnos ez a fajta azóta kipusztult), valamint itt találták az ún. bakonyi disznót illetve az alföldi zsírsertést, amit még az avarok tenyésztettek. A mai híres magyar mangalica zsírsertés egyébként tartja a szoros rokonságot az avar kori alföldi disznóval.
A sertéshús fogyasztása – és ezáltal a disznóölések – tehát a régi időkre nyúlik vissza a magyarság történetében.
Hagyományosan egyébként a disznóölés időszaka András naptól (november 30.) január végéig tart, ekkor reggeltől estig folyik a munka. Reggel a résztvevők pálinkával kezdik a napot, majd a leölt disznó vérét pirított hagymán megsütik, és friss kenyérre kenve fogyasztják. Legtöbbször kisütik a disznó máját is, a sült máj ilyenkor a legfinomabb, nem pótolhatja semmilyen később beszerzett és lesütött máj íze! Az ebéd sok helyen abaleves pirított lebbenccsel és frissen sült hús. A délután pedig a hurka és a kolbász töltésével telik, végül pedig a disznósajtot készítik el. Este hétig, a vacsora kezdetéig illik végezni mindennel.


A hurka szó eredete


A hurka szó finnugor eredetű szó, a „húr” szavunk belet jelent. A hurkának fehér (májas) illetve fekete (véres) változata ismert. A véres hurkánál a töltelékbe megabált és ledarált vért kevernek. Miután bélbe töltik és végeit megkötözik, forró vízben egy órán keresztül abálják, közben tűvel megszurkálják, hogy szét ne pattanjon (Az abálás a húskészítmények vagy zöldségfélék forró vízben való előzetes lepárolását jelenti. Célja a tisztításnak, odatapadt idegen részek leoldásának és leválasztásának a megkönnyítése, vagy a készítmény porhanyóbbá és emészthetőbbé tétele – wikipedia).

Közel 4 kilométeres véres hurka!



2002 márciusában, közel 4 kilométer hosszúságú véres hurkát állítottak elő egy belga falucskában, Bomalban. A 3839 méteres hurkaszál létrehozásán a falu nyolc munkabíró férfija csaknem 30 órán át dolgozott. Ezalatt három tonna húst, egy kisebb fajta sertéshizlalda állományát dolgozták fel ezer liter vérrel és egy tonna hagymával elegyítve, hogy létrehozzák a világrekorder véres hurkát.

Címkék: tájékoztató

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu