Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen
beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes
és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák
és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a
palackban ismét életre keljenek, és újra a cukron kezdjenek élősködni.
Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová
elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem
nyitják. A pezsgő előállításához teljesen egészséges, könnyű, tiszta
ízű, finom zamatú, erőteljes illattal nem rendelkező, inkább semleges
jellegű, minden töltéskor azonos minőségű és összetételű alapbor
szükséges, amit legtöbbször házasítással lehet létrehozni. Ez az
alapbor, franciául cuvée. Törley pincészetben úgy tájékoztattak, hogy az
így szüretelt szőlő cukra kb. 16-17 cukorfoknál nem szabad hogy
magasabb legyen, mert így biztosítható még egy erős savbázis, és a
relatív alacsony alkoholtartalom. A szüretelt szőlőből bort készítenek
reduktív módon (oxigéntől elzárva), ami jellegében savas, gyümölcsös
friss érzetű lesz. Eddig semmi különös nincs, ezt a bort még tán asztali
borként is el lehetne adni. Ettől a fázistól kezdve beszélünk igazából
pezsgőkészítésről. Ebben a folyamatban az első lépés az alapbor
újraerjesztése zárt térben úgy, hogy a keletkező széndioxid ne tudjon
eltávozni belőle. Tehát a pezsgőhöz alapesetben nem adnak hozzá
mesterségesen széndioxidot, hanem az a természetes úton, a másodlagos
erjedés eredményeként kerül a borba, illetve már pezsgőbe. Ehhez a bort
fel kell turbózni azaz a borhoz cukrot kell hozzáadni, melyet általában
borban feloldott cukorral, úgynevezett tirázs likőrrel végeznek. Szintén
a Törley információi alapján az így keletkezett cukorfok felmegy 24
gr/l-re, amit a bor (pezsgő) a másodlagos erjedés folyamán teljesen ki
is forr magából, azaz megkajálja és szénsavat termel belőle. Az
erjesztéshez cukron kívül még a pezsgőkhöz kifejlesztett fajélesztő is
szükséges. Mivel a széndioxid nagy nyomáson keletkezik, így kell egy
tárolóedény is ami az 5-6 bar nyomást kibírja (ezért a vastag falu üveg
illetve a nyomásálló tanktartályok). Ez a köztes termék tehát még elég
szögletes, amit még a fogyasztó igényei szerint tovább csiszolhatunk
úgymint édességi fok beállítása, speciális ízanyagok hozzákeverése,
illetve további mesterséges szénsav hozzáadása. Ez a pezsgőkészítés
végső stádiuma, és általában itt kerülnek a pezsgőbe a hétpecsétes
titokként őrzött kalandos nevű expedíciós likőrök, melyek a végső
ízhatásért felelősek. Gyakorlatilag nagy vonalakban ez a pezsgőkészítés,
mégis óriási különbség van a folyamatban a technológiák között, azaz
hogy mennyire hagyományosan készítjük el a nedűt. Minél hagyományosabb
annál hosszabb ideig tart az elkészítése, annál munkaigényesebb, azaz
drágább és remélhetőleg annál jobb is. Magyarországon pezsgőkészítéssel
először Esch és Tsa foglalkozott, majd a pécsi Littke (1876). Az 1880-as
évektől pedig a budafoki Törley (1882) cég foglalkozott
pezsgőgyártással. Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált
lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés
befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt. A seprőt úgy
távolították el, hogy a szénsav nagy része megmaradt. Angol írásmódja:
Champagne, sparkling wine (habzóbor). A pezsgő névadója Dom Pérignon
szerzetes, akit a pezsgő atyjaként emlegetnek. A pezsgő (champagne)
olyan fajtája a bornak, amelynél a bor második érése magában a palackban
megy végbe. Az alapborokat (cuvée) ún. tirage-likőrrel (élesztő és
cukor) vegyítik, aminek hatására válik szénsavassá. Franciaországban
csakis Champagne vidékéről származó szőlőfajtákból készítik. Ezek
szakszerű házasítása, valamint a hosszú ideig tartó érlelési folyamat
tesz igazán különlegessé az innen származó pezsgőket. Gyártanak azonban
jó minőségű pezsgőket Spanyolországban, Németországban, Olaszországon és
Magyarországon is például. A Cava egy 1970-ben bevezetett elnevezés, a
hagyományos, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkre
Spanyolországban. A Cava pezsgők szinte kizárólag helyi fehér
szőlő-fajtákból Macabeo, Parellada, Xarel-lo készülnek. Stílusukban,
illat és ízvilágukban Champagne-t idézik, ám annál többnyire
könnyedebbek és frissebbek. Egy száraz Cava nem csak remek aperitif
ital, de fehér húsú szárnyasokból és halakból készített ételekhez is
nagyszerű kísérő lehet. A pezsgőt hűtve, 6-8 Celsius-fok között
szolgáljuk fel, ezért legjobb, ha egy vízzel és jéggel félig telt
pezsgősvödörben hűtjük körülbelül 20 percen át.
Mindenkinek jó pezsgőzést, és nagyon Boldog Új Évet Kívánok.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ők is veszélyben vannak.
Nézd meg a félmilliós szellemvárost!
A világ tíz legmélyebb tava
Sörnyitás újságpapírral