Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Érdekességek a világból klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Csak egy kattintás és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Érdekességek a világból klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az Életbogyót (Schisandra chinensis) azért hívják öt ízű gyümölcsnek, mert megtalálhatók benne az édes, savanyú, keserű, erős és sós ízek. Eredetileg Japánban, Koreában és Kínában honos.
Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nem csak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást.
A több mint 4000 éve termesztett mangó nem véletlenül lett az emberek kedvence. Hiszen egzotikusan kellemes íze mellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. Míg az éretlen gyümölcs C-vitaminban, addig az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik.
|
|
Minden kertész álma-vágya, hogy a kertjében déligyümölcsöket termelhessen. Persze az elég relatív dolog, hogy mit nevezünk déligyümölcsnek, mert a 16. század nagy gyümölcsésze, Szikszai Fabricius Balázs még a mandulát, a gesztenyét, a diót, a mogyorót is a déli gyümölcsök közé sorolta. A gránátalma viszont még ma is annak számít.
Most egy, viszonylag biztonságosan termelhető déligyümölcsöt szeretnék bemutatni.
A gránátalma (Punica granatum) vagy pomagránát Kelet és Dél-Ázsia növénye, jelentős gyümölcs Afganisztánban és Iránban, de elterjedt Amerikában és Kínában is.Lehet, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe, mert a gránátalma igen elterjedt motívuma a népművészetnek.
A mandarinféle citrusok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, s a friss fogyasztásban lassan visszaszorítják az édes narancsokat. Mindez a kedvező "csomagolás" eredménye. A mandarinokat körülvevő héj ugyanis vékony, és könnyen - kés igénybevétele nélkül is - hámozható.
A mandarinok az angol nyelvterületen "easy peeler"-nek nevezett gyümölcsök ízben is kiemelkedők. Hála a nemesítőknek és a véletlenszerű kereszteződéseknek, rendkívül sok ízletes és értékes fajta áll rendelkezésünkre.
A guava régi ismerősünk, de érdekes módon nem mindig emlékszünk az első találkozásra. Megkóstolva azonban már rémleni kezd, hogy ezt a gyümölcsfélét már ismerjük valahonnan: szinte biztos, hogy több guavát ettünk eddig, mint kókuszdiót. Ezért tartsunk otthon guavát!
A 18. század elején még a távoli országokból származó, melegkedvelő, érzékeny növények otthonát nevezték narancsháznak, azaz oranzsériának (sőt akkoriban orangerie-nek)
Az 1738-kiadott Zedler lexikon az "orangerie" címszó alatt a következőket írja: "...kerti menedékhely citromoknak, pomeráncoknak és egyéb külföldi fáknak és bokroknak, amelyek a miénknél melegebb klímát kedvelnek". A Pallas lexikon is hasonlóképp fogalmaz: "... kényesebb növények befogadására szolgáló...
14 éve | Pánczél Miklósné | 1 hozzászólás
| Be kellett zárkózniuk egy karcagi óvoda gyerekeinek az épületbe a darazsak miatt, tájékoztatta hírportálunkat helyszíni tudósítónk. A szülőket már értesítették.
A karcagi Táncsics Mihály úti óvoda egyik fájára darazsak fészkeltek, tudta meg a Szoljon.hu. A gyerekeket bevitték az épületbe, nehogy a rovarok megtámadják őket.
Kihívtak egy méhészt,
aki megállapította, hogy mivel a darazsak most nincsenek mind a
fészekben, megvárják az estét, amikor a helyükre szállnak és akkor
összegyűjtik őket.
Irdatlan mennyiségű a szúnyog a Tisza árterében, folyamatosan csapkod az ember a Balaton-parton sétálgatva, de még Pesten, a hatodik emeleten is csípéseket vakarunk véresre éjszakánként. Védekezési tippek a zümmögő szörnyetegek ellen.
Miért viszket a szúnyogcsípés?
Magyarországon 46 szúnyogfaj él, ezek közül csak néhány jelent veszélyt emberre, a többség madár vagy emlős vérrel táplálkozik. Csak a szúnyog nőstények élnek vérrel. Miután finom sebet ejtenek áldozatukon, befecskendezik nyáluk egy cseppjét, megakadályozva ezzel a vér megalvadását.
A méhek fertőtlenítik otthonukat
A mézelő méhek antiszeptikus gyantával fertőtlenítik kasukat - fedezték fel amerikai kutatók. Ettől az egész raj egyfajta közös immunitásban részesül, és nem feltétlenül szükséges, hogy az egyes egyedeknek erős legyen az immunrendszerük.
Eddig is ismert volt, hogy a mézelő méhek által készített, főként gyantából és viaszból álló anyag, az úgynevezett méhszurok vagy propolisz egy sor kórokozót elpusztít, ám ez az első bizonyíték arra, hogy maguk a méhek is hasznot húznak belőle.
14 éve | Pánczél Miklósné | 0 hozzászólás
Megtalálták a méz titkos antibiotikumként ható összetevöjét
Évezredek óta tudjuk, hogy a méz sok betegségtől véd bennünket, de eddig nem sikerült megtalálni azt a "titkos" összetevőt, amelynek e védőhatást köszönhetjük. Most először sikerült tisztázni, miért pusztítja a méz a baktériumokat.
Egy új kutatási eredmény alapján a méz baktériumellenes hatása egy olyan fehérjének köszönhető, amelyet a méhek saját szervezetükből adnak hozzá a mézhez.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás